Svijet
Trending

Najviši američki diplomata stigao je u Izrael nakon sastanaka s ključnim arapskim zemljama proteklih dana

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Tel Aviv uoči ključnih sastanaka s izraelskim zvaničnicima u utorak.

Najviši američki diplomata sletio je u Izrael u ponedjeljak poslijepodne nakon niza zaustavljanja širom regiona. Očekuje se da će on potaknuti izraelske zvaničnike na potrebu da učine više na zaštiti civila jer zapanjujući humanitarni danak u Gazi i dalje raste.

Ovo je njegovo četvrto putovanje u regiju od napada na Hamas 7. oktobra i peta posjeta Izraelu. Na svom prvom putovanju nakon napada dvaput je posjetio Izrael.

Blinken će potaknuti izraelske zvaničnike na potrebu da učine više na zaštiti civila jer zapanjujući humanitarni danak u Gazi i dalje raste.

Sastanci u ponedjeljak: Blinken je razgovarao o naporima koji se ulažu u postizanje sigurnosti i stabilnosti u Gazi sa saudijskim prestolonasljednikom princom i premijerom Mohamedom bin Salmanom (MBS), prema vladinoj Saudijskoj novinskoj agenciji.

Prestolonaslednik je “naglasio važnost zaustavljanja vojnih operacija, intenziviranja humanitarnih napora i rada na stvaranju uslova za povratak stabilnosti”, prenela je novinska agencija.

Osim Saudijske Arabije, Blinken je već posjetio i druge arapske zemlje uključene u pregovore o još jednom mogućem humanitarnom prekidu vatre i oslobađanju talaca, uključujući Jordan i Katar. Nakon sastanaka u Izraelu, svratit će i na Zapadnu obalu i Egipat.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button